[hfs-user] HFS+ volumes : kHFSVolumeUnmountedBit

Entwicklung entwicklung@whengenibk.de
Thu, 18 Apr 2002 11:16:14 +0200


This is a multi-part message in MIME format.

------=_NextPart_000_000E_01C1E6CA.73D7F680
Content-Type: text/plain;
	charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

Hello everybody,
        I found out that it was a problem in the catalog after all - it =
makes absolutely no difference whether I set kHFSVolumeUnmountedBit or =
clear it in my case.

What surprises is that the error wasn't even in the root index node but =
at a lower level index node - I'm surprised that the system hung instead =
of giving me an error dialog as was the case with HFS... but anyway... =
I'm glad this didn't happen before with HFS too otherwise I would have =
had a tough time locating the errors.

Btw this also solves the problem I referred to in my email of 11.04 to =
the list so nobody needs to take a look at my image (not that someone =
wanted to anyway :-)

Regards,
Nandini


  ----- Original Message -----=20
  From: Entwicklung=20
  To: hfs-user@lists.mars.org=20
  Cc: studentdev@lists.apple.com=20
  Sent: Thursday, April 18, 2002 8:55 AM
  Subject: [hfs-user] HFS+ volumes : kHFSVolumeUnmountedBit


  Hello Listers,
                    The HFS+ tech. notes say that the 'Volume =
attributes' field in the volume header has to have Bit 8 set to 1 if the =
volume was correctly flushed when it was mounted or ejected the last =
time. It also mentions that if this is not done it could take an =
annoyingly long time for the ROM-based consistency check (on Mac OS 7.6 =
and higher) for boot volumes.

  1) My volume is not a boot volume.
  2) I have cleared this bit - set it to 0
  3) Inspite of 1) and 2) a smaller HFS+ volume with only one index node =
=3D root gets mounted pretty fast.
  4) A larger HFS+ volume (2 levels of index nodes) doesn't get mounted =
at all... my iMac with MacOS 9 just hangs altogether..... I have to =
remove my CD by force and restart.

  I assumed this couldn't be an error in the catalog but has something =
to do with the Volume Header since I would have expected to see an error =
dialog instead. Besides this seems to be HFS+ specific since I never =
encountered this kind of problem with HFS.
  =20
  Does anyone know what this could be due to ? Any suggestions/comments =
would be greatly appreciated.

  Regards,
  Nandini Hengen


------=_NextPart_000_000E_01C1E6CA.73D7F680
Content-Type: text/html;
	charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<HTML><HEAD>
<META content=3D"text/html; charset=3Diso-8859-1" =
http-equiv=3DContent-Type>
<META content=3D"MSHTML 5.00.2920.0" name=3DGENERATOR>
<STYLE></STYLE>
</HEAD>
<BODY bgColor=3D#ffffff>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2>Hello everybody,</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=3DArial =
size=3D2>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; I found=20
out that it was a problem in the catalog after all - it makes absolutely =
no=20
difference whether I set kHFSVolumeUnmountedBit or clear it&nbsp;in my=20
case.</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2></FONT>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2>What surprises is that the error wasn't =
even in the=20
root index node but at a lower level index node - I'm surprised that the =
system=20
hung instead of giving me an error dialog as was the case with HFS... =
but=20
anyway... I'm glad this didn't happen before with HFS too otherwise I =
would have=20
had a tough time locating the errors.</FONT></DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2>Btw this also solves the problem I =
referred=20
to&nbsp;in my email of 11.04 to the list so nobody needs to take a look =
at my=20
image (not that someone wanted to anyway :-)</FONT></DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2>Regards,</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2>Nandini</FONT></DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<BLOCKQUOTE=20
style=3D"BORDER-LEFT: #000000 2px solid; MARGIN-LEFT: 5px; MARGIN-RIGHT: =
0px; PADDING-LEFT: 5px; PADDING-RIGHT: 0px">
  <DIV style=3D"FONT: 10pt arial">----- Original Message ----- </DIV>
  <DIV=20
  style=3D"BACKGROUND: #e4e4e4; FONT: 10pt arial; font-color: =
black"><B>From:</B>=20
  <A href=3D"mailto:entwicklung@whengenibk.de"=20
  title=3Dentwicklung@whengenibk.de>Entwicklung</A> </DIV>
  <DIV style=3D"FONT: 10pt arial"><B>To:</B> <A=20
  href=3D"mailto:hfs-user@lists.mars.org"=20
  title=3Dhfs-user@lists.mars.org>hfs-user@lists.mars.org</A> </DIV>
  <DIV style=3D"FONT: 10pt arial"><B>Cc:</B> <A=20
  href=3D"mailto:studentdev@lists.apple.com"=20
  title=3Dstudentdev@lists.apple.com>studentdev@lists.apple.com</A> =
</DIV>
  <DIV style=3D"FONT: 10pt arial"><B>Sent:</B> Thursday, April 18, 2002 =
8:55=20
  AM</DIV>
  <DIV style=3D"FONT: 10pt arial"><B>Subject:</B> [hfs-user] HFS+ =
volumes :=20
  kHFSVolumeUnmountedBit</DIV>
  <DIV><BR></DIV>
  <DIV><FONT face=3DArial size=3D2>Hello Listers,</FONT></DIV>
  <DIV><FONT face=3DArial=20
  =
size=3D2>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbs=
p;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;=20
  The HFS+ tech. notes say that the 'Volume attributes' field in the =
volume=20
  header has to have Bit 8 set to 1 if the volume was correctly flushed =
when it=20
  was mounted or ejected the last time. It also mentions that if this is =
not=20
  done it could take an annoyingly long time for the ROM-based =
consistency check=20
  (on Mac OS 7.6 and higher) for boot volumes.</FONT></DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV>
  <DIV><FONT face=3DArial size=3D2>1) My volume is not a boot =
volume.</FONT></DIV>
  <DIV><FONT face=3DArial size=3D2>2) I have cleared this bit - set it =
to=20
  0</FONT></DIV>
  <DIV><FONT face=3DArial size=3D2>3) Inspite of 1) and 2) a smaller =
HFS+ volume=20
  with only one index node =3D root gets mounted pretty =
fast.</FONT></DIV>
  <DIV><FONT face=3DArial size=3D2>4) A larger HFS+ volume (2 levels of =
index nodes)=20
  doesn't get mounted at all... my iMac with MacOS 9 just hangs =
altogether.....=20
  I have to remove my CD by force and restart.</FONT></DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV>
  <DIV><FONT face=3DArial size=3D2>I assumed this couldn't be an error =
in the=20
  catalog but has something to do with the Volume Header since I would =
have=20
  expected to see an error dialog instead. Besides this seems to be HFS+ =

  specific since I never encountered this kind of problem with =
HFS.</FONT></DIV>
  <DIV><FONT face=3DArial size=3D2></FONT>&nbsp;</DIV>
  <DIV><FONT face=3DArial size=3D2>Does anyone know what this could be =
due to ? Any=20
  suggestions/comments would be greatly appreciated.</FONT></DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV>
  <DIV><FONT face=3DArial size=3D2>Regards,</FONT></DIV>
  <DIV><FONT face=3DArial size=3D2>Nandini Hengen</FONT></DIV>
  <DIV>&nbsp;</DIV></BLOCKQUOTE></BODY></HTML>

------=_NextPart_000_000E_01C1E6CA.73D7F680--