[hfs-user] HFS+ volumes : kHFSVolumeUnmountedBit

Entwicklung entwicklung@whengenibk.de
Thu, 18 Apr 2002 08:55:16 +0200


This is a multi-part message in MIME format.

------=_NextPart_000_0007_01C1E6B6.C2A2F3A0
Content-Type: text/plain;
	charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

Hello Listers,
                  The HFS+ tech. notes say that the 'Volume attributes' =
field in the volume header has to have Bit 8 set to 1 if the volume was =
correctly flushed when it was mounted or ejected the last time. It also =
mentions that if this is not done it could take an annoyingly long time =
for the ROM-based consistency check (on Mac OS 7.6 and higher) for boot =
volumes.

1) My volume is not a boot volume.
2) I have cleared this bit - set it to 0
3) Inspite of 1) and 2) a smaller HFS+ volume with only one index node =
=3D root gets mounted pretty fast.
4) A larger HFS+ volume (2 levels of index nodes) doesn't get mounted at =
all... my iMac with MacOS 9 just hangs altogether..... I have to remove =
my CD by force and restart.

I assumed this couldn't be an error in the catalog but has something to =
do with the Volume Header since I would have expected to see an error =
dialog instead. Besides this seems to be HFS+ specific since I never =
encountered this kind of problem with HFS.

Does anyone know what this could be due to ? Any suggestions/comments =
would be greatly appreciated.

Regards,
Nandini Hengen


------=_NextPart_000_0007_01C1E6B6.C2A2F3A0
Content-Type: text/html;
	charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<HTML><HEAD>
<META content=3D"text/html; charset=3Diso-8859-1" =
http-equiv=3DContent-Type>
<META content=3D"MSHTML 5.00.2920.0" name=3DGENERATOR>
<STYLE></STYLE>
</HEAD>
<BODY bgColor=3D#ffffff>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2>Hello Listers,</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=3DArial=20
size=3D2>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbs=
p;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;=20
The HFS+ tech. notes say that the 'Volume attributes' field in the =
volume header=20
has to have Bit 8 set to 1 if the volume was correctly flushed when it =
was=20
mounted or ejected the last time. It also mentions that if this is not =
done it=20
could take an annoyingly long time for the ROM-based consistency check =
(on Mac=20
OS 7.6 and higher) for boot volumes.</FONT></DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2>1) My volume is not a boot =
volume.</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2>2) I have cleared this bit - set it to=20
0</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2>3) Inspite of 1) and 2) a smaller HFS+ =
volume with=20
only one index node =3D root gets mounted pretty fast.</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2>4) A larger HFS+ volume (2 levels of =
index nodes)=20
doesn't get mounted at all... my iMac with MacOS 9 just hangs =
altogether..... I=20
have to remove my CD by force and restart.</FONT></DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2>I assumed this couldn't be an error in =
the catalog=20
but has something to do with the Volume Header since I would have =
expected to=20
see an error dialog instead. Besides this seems to be HFS+ specific =
since I=20
never encountered this kind of problem with HFS.</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2></FONT>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2>Does anyone know what this could be due =
to ? Any=20
suggestions/comments would be greatly appreciated.</FONT></DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2>Regards,</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=3DArial size=3D2>Nandini Hengen</FONT></DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV></BODY></HTML>

------=_NextPart_000_0007_01C1E6B6.C2A2F3A0--